PatroNet CMS online súgó

Keresés:
PatroNet CMS Tematikus Súgó
 

PatroNet CMS Súgó index
Nyomtatóbarát verzió

Rövid útmutató a fájlkezelő modul használatához

A program profilja és szerkezete

A fájlkezelő alkalmazás egy adott fájl- és könyvtárrendszeren biztosítja az alapvető műveletek elvégzését. A háttérprogram biztonság-technikailag fejlett, kliensoldali manipulációval nincs lehetőség a nem megengedett műveletek elvégzésére illetve a szerkesztési könyvtáron kívüli tartomány elérésére.

A böngésző-felület

A kezelőfelület lényegi része az ikonokat megjelenítő komponens. Itt a megszokott módon van lehetőség a navigációra: a billentyűzet segítségével mozoghatunk az elemek között. A Home és End billentyűkkel a lista elejére/végére helyezhetjük a kijelölést. A lépkedéshez a numerikus billentyűzet is használható.

Az Enter billentyűvel beléphetünk egy alkönyvtárba. Ha egy fájl ikonján nyomunk entert, akkor a szerkesztő jelenik meg az adott fájl tartalmával. A navigáció természetesen egérrel is megoldható, kattintással jelölhetünk ki egy fájlt vagy könyvtárat, illetve duplakattintással nyithatjuk meg. A könyvtárak közötti váltáshoz kihasználhatunk néhány egyéb lehetőséget is. Így például az Esc lenyomására rögtön egy szinttel feljebb juthatunk a könyvtár-struktúrában. Ha a gyökérkönyvtárban vagyunk, akkor a kijelölés az első elemre helyeződik. A Ctrl+T billentyű-kombinációval egyébként azonnal a gyökérkönyvtárba ugorhatunk. Az F2 gombbal az aktuális könyvtár tartalma frissíthető a fájlböngészőben. Azonban nem szükséges folyton frissíteni, mivel a böngészőfelület automatikusan újratöltődik, miután fájl- vagy könyvtárműveletet végeztünk.

Ha új könyvtárba lépünk, a kijelölés megszűnik. Azonban amikor nincs kijelölt elem, a navigáció megkezdésével (például a Home vagy a ? billentyű lenyomására) automatikusan kijelölésre kerül az első könyvtár vagy fájl.

A szintek közötti váltás egér segítségével is kényelmesen végezhető a felső részben található navigációs sor segítségével. Itt szerepel az aktuális könyvtár teljes elérési útja, ahol bármelyik könyvtárnévre kattintva azonnal odaléphetünk. Ennek segítségével egérrel is frissíteni tudjuk a böngészőfelületet, ha a lista végén az aktuális könyvtár nevére kattintunk.

A böngésző komponens több (Intéző-szerű) nézetet is támogat, ezek között a bal alsó sarokban található választógombok segítségével válthatunk.

Információk a fájlokról

Alapértelmezetten a böngészőfelületen is megjelenik némi információ, melyek segítségével a böngészés eleve praktikus.

Ha kijelölünk egy elemet, a jobb oldali információs panelen bővebb tájékoztatást kapunk a fájlról/könyvtárról. Az adatok mennyisége és típusa változhat az elem típusától, tulajdonságaitól függően. Képfájlokra kattintva a jobb felső sarokban egy villámnézetet láthatunk a képről. Ha ez a kép-villámnézet nem működik, nyissuk meg a szerkesztőt, és itt már minden esetben láthatjuk a képet eredeti méretben (a nagyobb képeket csúszkásan). Minden fájlról megtekinthető előnézet, ha a villámnézet alatti „Előnézet megtekintése” gombra kattintunk. Ez azért is lehet nagyon hasznos, mert HTML-fájlok esetében intelligensen megjeleníti a beépülő tartalmakat is (mint például a képek).

Ha nem szöveges fájlról vagy képről van szó, akkor Enter billentyű lenyomására a szerkesztőben is fájlinformációk jelennek meg.

Művelet-ablakok

A fájlokon/könyvtárakon végezhető műveletek paramétereit felugró ablakokban adhatjuk meg. Ezen ablakok megjelenítéséhez a felületen a jobb alsó sarokban található panelt vehetjük igénybe, de minden ablak előhívható a billentyűzetről is.

Az ablakok alján egy vagy két gomb található. Az OK gomb általánosan a mentésre illetve a művelet elvégzésére vonatkozik. Kattintsunk a Mégse gombra vagy az ablak jobbfelső sarkában lévő x-re, ha időközben meggondoltuk magunkat. Az ablakból Esc billentyűvel is ki tudunk lépni.

Új fájl létrehozásakor a fájl nevét kell megadni. Ez a művelet az aktuális könyvtárban hoz létre egy üres fájlt a megadott néven. Ha az adott néven már létezik fájl/könyvtár, akkor automatikusan átnevezi (egy számot a név végre fűzve), a kiterjesztés módosítása nélkül. Az ablak az Insert gombbal is előhívható.

Új könyvtár létrehozásakor az egész eljárás hasonló, egy üres könyvtár készül az aktuális helyre a megadott néven. Könyvtárak esetében azonban nincs automatikus átnevezés, névazonosság esetén nem jön létre másik könyvtár. Az ablak billentyűzetről a Ctrl+N kombinációval hívható.

Fájl vagy könyvtár törlése esetén csak egy konfirmációs üzenetablak jelenik, ahol az OK gombra kattintva erősíthetjük meg a törlési szándékot. Billentyűzetről a Delete billentyűvel kezdeményezhetjük a törlést. Figyelem: könyvtárak esetében a könyvtár a teljes tartalommal együtt visszavonhatatlanul törlődik!

A Megnyitás feliratú gombra kattintva léphetünk be egy könyvtárba vagy nyithatjuk meg a szerkesztőt a fájlok esetében. A megnyitás billentyűzeten az Enter vagy Space billentyűvel vagy a numerikus billentyűzet középső billlentyűjével (5) oldható meg.

Az Átnevezés gombra kattintva átnevezhetünk egy fájlt vagy könyvtárat. Természetesen az elem új nevét kell megadnunk. (A haladó felhasználók figyelmébe ajánljuk, hogy ez az átnevezés ablak nem használható áthelyezésre!) Billentyűzetről Ctrl+R kombinációra jön elő az átnevező-ablak.

A legösszetettebben működő ablak az áthelyezésé, ám ez is könnyen használható. A célhelyet a dinamikusan betöltődő legördülő listákból állíthatjuk össze. Itt a lista elején lévő pont jelentése, hogy nem választunk ki további alkönyvtárat. Ha egyetlen lista szerepel és abban a pont van kiválasztva, akkor a célhely a gyökérkönyvtár lesz. Feljebbi szintre lépéshez válasszunk egy balrább elhelyezkedő listából; ekkor az utána álló listák is automatikusan eltűnnek. Ha egy listából nem a pont lehetőséget választjuk, automatikusan betöltődik egy következő (az abban a könyvtárban elhelyezkedő alkönyvtárak neveit tartalmazó) lista, melyben alapértelmezetten a pont van kiválasztva. Áthelyezéskor fájlok és könyvtárak esetében is él az automatikus átnevezés, ha a célhelyen már szerepel azonos nevű bejegyzés.

Szerkesztés

A szerkesztőablak működése meglehetősen egyszerű. Magára a szerkesztésre csak szöveges típusú állományok esetében van lehetőségünk. A szerkesztő-mezőben az egyes események színezéssel jelződnek. A betöltődéskor a szövegmező színe kék, majd amikor megkezdjük a szerkesztést, szürkévé változik.

A tartalmat az OK gombra kattintva vagy a Ctrl+S kombinációval menthetjük. Ekkor az ablak nem záródik be, és ha a mentés sikeresen megtörtént, akkor a szerkesztőmező zöld színűre változik, amíg újra írni nem kezdünk. Ha esetleg (például a fájl szerkesztésére vonatkozó jogosultság hiánya miatt) a mentés sikertelen, azt egy figyelmeztető ablak jelzi, és a mező színe zöld helyett pirosra változik. Mivel az ablak mentéskor nem záródik automatikusan, lehetőség van az el nem mentett adatok kimásolására.

Kilépéskor megjelenik egy konfirmációs ablak, ahol meg kell erősítenünk a kilépési szándékunkat.

Fájlfeltöltés és letöltés

A felület alsó részében találjuk a feltöltéshez szükséges eszközöket. A tallózó mezőre kattintva tudjuk kiválasztani a feltölteni kívánt fájlt. Ha a két pipa az alsó rész jobb oldalán nincs használva, akkor az alapbeállítások érvényesülnek. Alapértelmezetten a feltöltött fájl azon a néven lesz feltöltve, amilyen néven a gépünkön szerepelt, és ha az aktuális könyvtárban már szerepel ilyen fájl, akkor azt felülírja (illetve ha könyvtár létezik ugyanezen a néven, akkor a feltöltés sikertelen lesz). A feltöltés ereményességéről informatív választ kapunk egy üzenetablakban. Ha a Feltöltés mint mezőt bepipáljuk, akkor a mellette szereplő szövegmezőben megadhatjuk, milyen egyedi néven kívánjuk feltölteni a fájlt.

Függetlenül attól, hogy a Feltöltés mint ki van-e pipálva, alapértelmezetten a felülírásos működés van érvényben. Pipáljuk be a Ütközéskor felülírás helyett átnevezés mezőt, hogy a fájl automatikus átnevezéssel kerüljön feltöltésre, az automatikus átnevezés már gondoskodik arról, hogy a fájl egyedi néven töltődjön fel.

Miután minden beállítás megtörtént, a Feltöltés gombra kattintva kezdeményezhetjük a feltöltést.