PatroNet CMS online súgó

Keresés:
PatroNet CMS Tematikus Súgó
 

PatroNet CMS Súgó index
Nyomtatóbarát verzió

A színpaletta színek kikeverésére, kiválasztására szolgál. A CMS több moduljából elérhető eszköz.

A kívánt szín kikeveréséhez mozgassa az egeret a színpalettán. A kiválasztott szín megjelenik a párbeszédablak jobb felső sarkában. A kiválasztott szín HSB és RGB kódjait is megjeleníti a színpaletta-eszköz. Illetve ha ismeri ezeket az értékeket, Ön is megadhatja az adatmezőkbe.

HSB

A HSB modell az emberi színérzékelésen alapul és a szín három jellemzőjét írja le.

H - Színezet: egy tárgyról visszaverődő vagy azon átbocsátott szín. Mértéke a szabványos színkörön elfoglalt helye, értéke 0-360°. A köznyelvben a színezetet a szín neve (például vörös, narancs vagy zöld) jelöli.

S - Telítettség: A szín erőssége vagy tisztasága. A telítettség a szürke százalékaránya a színezethez viszonyítva, mértéke a százalék 0-tól (szürke) 100%-ig (teljesen telített). Szabványos színkörön a kör közepétől a kerületéig növekszik.

B - Fényesség: A szín relatív világossága vagy sötétsége, mértéke általában a százalék 0-tól (fekete) 100%-ig (fehér).

 

  RGB

A látható spektrum nagy része előállítható a vörös, zöld és kék színek (red, green és blue angol szavak kezdőbetűinek megfelelően RGB) összekeverésével. Ahol a színek fedik egymást, létrejön a cián, a bíbor és a sárga szín.

Az RGB színeket additív színeknek nevezik, mivel a fehér szín a vörös, zöld és kék összeadásából származik. A RGB modellben minden komponens egy 0 (fekete) és 255 (fehér) közötti értéket vehet fel. Ha mindhárom összetevő értéke egyenlő, az eredmény egy szürke árnyalat. Ha minden összetevő értéke 255, az eredmény tiszta fehér, ha pedig minden komponens értéke 0, az eredmény tiszta fekete.

Hozzáadás: a kiválasztott szín mentése saját színként.