PatroNet CMS online súgó

Keresés:
PatroNet CMS Tematikus Súgó
 

PatroNet CMS Súgó index
Nyomtatóbarát verzió


Az objektumokat öt nagy csoportba soroltuk típusuk alapján: szövegek, multimédia, dokumentum, kiegészítők és blokkok. Válassza ki a felugró párbeszédablak fülecskéi közül a beilleszteni kívánt objektum típusát.

Szövegek: Ez a felület szolgál a szöveges tartalmú objektumok beszúrására. Válasszuk ki a szöveges objektum típusát, majd kattintsunk a mellette lévő ikonra, hogy a megfelelő szerkesztőpanelt előhívjuk.

Szövegszerkesztő: Szöveges tartalmak formázására használjuk.

Címfelirat: Címfeliratok megjelenésének paramétereit adhatjuk meg.

Űrlapszerkesztő: Űrlapokat készíthet, az űrlapok tartalmi és formai beállításait szerkesztheti, valamint az elkészült űrlap beillesztésére szolgál.

Beillesztés a vágólapról: A vágólapra helyezett objektumot illeszti (másolja) be.

Multimédia: az itt található objektumszerkesztők multimédiás tartalmak (zene, képek, flash, film stb.) beillesztésére, rendszerezésére és nyilvántartására alkalmasak.

Kép: Képek beszúrására, szerkesztésére, módosítására használjuk.
Flash: swf formátumú képanimációk beillesztésére, tulajdonságainak beállítására és módosítására használjuk.
Film (.flv, .mov): filmek publikálására használjuk.
Hanganyag: hanganyagok, zenék beillesztésére használjuk.
Diagram: diagramok tartalmi oldalon, önálló objektumként való beillesztésére és diagramok elkészítésére szolgál.
Youtube video: youtube video tartalmi oldalon való elhelyezésére szolgál.

Dokumentum: dokumentumok (pdf, doc, rtf, xls formátumú fájlok) beszúrására, tartalmi felületen való elhelyezésére, és megjelenésük tulajdonságainak meghatározására szolgál.

Könyvtár dokumentum: az E-könyvtárban elhelyezett dokumentumok beszúrására szolgál.

 Kiegészítők: az itt található lehetőségek főként az oldal felosztásához és navigációjához kapcsolódó objektumok szerkesztésére és beillesztésére szolgálnak.

Tábla: A tábla beszúrásával valósul meg honlapunk oldalainak szerkezeti felosztása. Ezzel tudjuk megoldani például, hogy a tartalmi részt hasábokra osszuk, és a hasábokba további objektumokat szúrjunk be.
A táblában hasonlóan egy táblázathoz sorok és oszlopok alakíthatók ki, a sorokon és oszlopokon belül cellák. Hasonlóan egy táblázathoz, a tábla minden egyes sorának, és cellájának külön-külön szerkeszthetők a megjelenési tulajdonságai.
A tábla és táblázat közötti lényegi különbség, hogy a tábla minden egyes cellájába újabb objektumokat szúrhatunk be, legyen az kép, szöveges objektum stb.

Horog: a weblapunkon belül bármelyik oldalon elhelyezhetünk horgonyt. A horog belső link, link az oldalon belül. Nem csupán az url-címet adjuk meg ebben az esetben, hanem azt is meghatározzuk, hogy az oldalon belül hová navigáljon. Funkciója, hogy megkönnyítse, időben lerövidítse és egyszerűsítse az adott oldalon belüli navigációt.

Navigációs csík: a navigációs csík a tájékozódásban segíti a honlap látogatóját, a beállítástól függően az oldal tetején vagy felső menüsor alatt megjeleníti az oldal címzését, azt az útvonalat, ahol az adott oldal található a honlapon belül. A navigációs csík szerkesztőpanelje a navigációs csík beillesztésére és tulajdonságainak meghatározására szolgál.

Menü: ez a szerkesztőpanel a már létrehozott menük oldalakra való elhelyezésére és beillesztésére szolgál.

Honlaptérkép: ezzel a szerkesztőpanellel tudjuk dinamikusan létrehozni és elhelyezni weblapunkon a honlaptérképet vagy idegen nevén sitemap-et. A rendszerünkben készült honlapok mindegyike rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. A honlap felépítésekor a honlaptérkép is beillesztésre kerül, így a legritkább esetben találkozik a honlap adminisztrátora ezzel a funkcióval. A honlaptérkép rendszerünk dinamikus része, automatikusan frissíti önmagát, így az újonnan szerkesztett publikus oldalak is bekerülnek a fastruktúrába, anélkül, hogy a honlaptérkép kézi szerkesztést igényelne.

HTML kód: ez a szerkesztőpanel HTML kódok beillesztésére szolgál. A HTML kódok két fő összetevője a szöveg és a szövegre vonatkozó utasítás. A web szöveges tartalmai a HTML utasítások alapján jelennek meg. A panel használatával a tartalmakat HTML kódként helyezzük el az oldalon, megjelenítése pedig a kódokban szereplő utasítások alapján történik.

 Blokkok

Saját blokk: a rendszerben létrehozott előre elkészített sablon tartalmak, úgynevezett blokkok (ilyen például a jobb hasáb, a fejléc, a lábléc stb.) beillesztésére szolgál.

Dinamikus blokk: speciális, ún. dinamikus blokkok beszúrása (ilyenek a különböző folyamatosan frissülő és változó felületek – hírdoboz, slideshow, mini katalógus stb.)