PatroNet CMS online súgó

Keresés:
PatroNet CMS Tematikus Súgó
 

PatroNet CMS Súgó index
Nyomtatóbarát verzió

Új oldal létrehozása, oldal tulajdonságainak módosítása

Hogyan hozzak létre új oldalt?

Milyen adatokat kell feltétlenül megadnom az új oldal létrehozásánál?

Hogyan tudok egy már létező oldalt duplikálni?

Hogyan tehetek védetté egy oldalt?

Mi az egyéb oldal?

Hogyan hozzak létre új híroldalt?

Hogyan módosítsam egy meglévő oldal tulajdonságait?

Hogyan töröljek oldalt?

Hogyan tegyem láthatóvá az új oldalt a menüben?

Miért nem jelenik meg az újonnan létrehozott oldal a honlap menüjében?

 

Hogyan hozzak létre új oldalt?

Új oldalt három felületről hozhat létre.

  1. Felső menüsorból Szerkesztés/Új tartalom/Új oldal felvitele.
  2. Sitemap segédmenüjéből, arra az oldalra kattintva, amely alá az új oldalt szeretné létrehozni. A segédmenüt a sitemapben az oldalra jobb egérrel kattintva hívhatja elő.
  3. Sitemanagerben az új oldal létrehozása ikonra kattintva.

Mindhárom felületről egy felugró párbeszédablakot kap, amelynél kiválaszthatja a létrehozni kívánt oldal típusát (tartalmi, hírek, egyéb).

Tartalmi oldal létrehozása

Az alapadatoknál adja meg az oldal shortlinkjét. Az oldal arculata default. Ha nem szeretné, hogy az oldal látható legyen az oldaltérképen és a menükben, akkor kapcsolja ki a jelölőnégyzetet.

Tipp: A Menü felirat, az oldal címe, tartalmának rövid leírása és a kulcsszavak fontos adatok a keresőrobotok számára, így ha módja van, akkor töltse ki ezeket az adatmezőket.

A Sablon regiszter fülecskén adhatja meg, hogy melyik oldal legyen a sablon oldal, valamint annak az oldalnak melyik elemeit szeretné átvenni (fejléc, lábléc, jobb hasáb stb.). Megteheti, hogy duplikálja az oldalt, ha a tartalmi rész átvételét is bejelöli.

A Jogosultságok fülön állíthatja be az oldal védettségét: az oldal bárki számára elérhető, vagy csak bizonyos felhasználók számára. Ha védetté teszi az oldalt, eldöntheti, hogy mely csoportok, mely felhasználók tekinthetik meg az oldal tartalmát.

Tipp: beállíthatja a hozzáférést úgy is, hogy csupán bizonyos csoport, bizonyos felhasználói férjenek hozzá az oldalhoz!

Milyen adatokat kell feltétlenül megadnom az új oldal létrehozásánál?

Az oldal shortlinkjét, az oldal arculatát (default), hogy látható-e az oldaltérképen és a menükben (alapállapotban látható).

A menü felirat, az oldal címe, az oldal tartalmának rövid leírása és a kulcsszavak fontos adatok a keresőrobotok számára, ezért lehetőleg töltse ki ezeket az adatmezőket.

Hogyan tudok egy már létező oldalt duplikálni?

Új oldal létrehozása ablakban a sablon fülön a legördülő mezőből kiválasztjuk azt az oldalt, amit duplikálni szeretnénk, a sablon átvételénél az arculati elemeken kívül jelölje be a tartalmi rész átvételét is.

Hogyan tehetek védetté egy oldalt?

Az oldal tulajdonságainál a Jogosultságok fülön állíthatja be egy oldal védettségét. Kiválaszthatja, hogy mely csoportok, mely felhasználók számára elérhető.

Mi az egyéb oldal?

Az egyéb oldal moduláris oldal. Azokat a modulokat, funkciókat tudja beállítani a moduláris oldal motorjának, amelyeket a rendszer paraméterezésekor létrehoztunk. Például webáruház, Gyakran Ismételt Kérdések, Eseménynaptár, Kapcsolatoldal adatai, Kérdőív, Képgaléria, Fórum, Szavazás.

Hogyan hozzak létre új híroldalt?

Az oldal létrehozásakor kell kiválasztani az oldal típusát a legördülő mezőből. A híroldal létrehozásának módja alapadatok és sablon beállítások tekintetében nem különbözik a tartalmi oldaltól.

Tartalom fül adatai: a híroldalnál megadhatja, hogy mely tartalom jelenjen meg. Szűkítheti az oldalon megjelenő híreket évfolyam, lapszám, rovat, kategória szerint.

Megjelenés fül adatai: itt állíthatja be, hogy a híroldalon mely hírek jelenjenek meg (megjelenési dátum szerint, legfrissebbek, egy oldalon hány hír jelenjen meg, a lista rendezési elvét).

Hogyan módosítsam egy meglévő oldal tulajdonságait?

Meglévő oldal tulajdonságait a Sitemanagerben az oldal tulajdonságainak módosítása ikonra kattintva, vagy a Sitemapben a segédmenü Oldal szerkesztése/Oldal tulajdonságai menüpont alatt módosíthatja. Az oldal tulajdonságai az alapadatok, a sablon, a jogosultság beállítások.

Figyelem! Az oldal shortlinkjét ne módosítsa ok nélkül, mert a keresők a módosított shortlinket törött linkké minősítik, és ezáltal az oldal elveszíti az addig elért PageRank értékét!!

Az oldal tulajdonságait kötelgelten is módosíthatja.

Kötegelt módosítás: a Sitemapben kattintson a Multi gombra, ekkor a minden oldal előtt megjelenő jelölő négyzetbe kattintva választhatja ki, hogy mely oldalak tulajdonságait szeretné módosítani. Kötegelten módosíthatja az oldalak arculati beállításait, sablonjait, valamint az oldalak védettségét.

Ugyanez a funkció elérhető a Sitemanagerben is, a kötegelt módosítás jelölőnégyzet aktiválásával.

Hogyan töröljek oldalt?

Oldalt a Sitemanagerben és a Sitemapben törölhet. A Sitemanagerben kattintson az oldal melletti törlés ikonra. A Sitemapben a jobb kattintással előhívható segédmenüben válassza ki az oldal törlése menüpontot.

Figyelem! Ha a törölni kívánt oldal aloldalakkal rendelkezik, akkor az oldal törlésekor törli azokat is!

Az oldalakat törölheti kötegelten is. Az oldalak kötegelt törléséhez a Sitemapben kattintson a Multi gombra, ekkor a minden oldal előtt megjelenő jelölő négyzetbe kattintva választhatja ki, hogy mely oldalakat szeretné törölni, majd a kiválasztás után kattintson a Del gombra.

Tipp: csak indokolt esetben töröljön oldalt, ha nem szükséges mindenképpen törölnie, akkor tegye inkább láthatatlanná az oldaltérképen és a menükben. Minél több tartalommal rendelkezik egy honlap, a keresők annál inkább szeretik.

Hogyan tegyem láthatóvá az új oldalt a menüben?

Miért nem jelenik meg az újonnan létrehozott oldal a honlap menüjében?

A Sitemap és a honlap menü struktúrája a legritkább esetben egyezik meg, többnyire két külön struktúra szerint működik. A Sitemap, tehát a honlap oldalstruktúráját bizonyos rendszer szerint alakítjuk ki: tematikusan összetartozó oldalak egy mappa elemei. Továbbá sok esetben nem minden oldalt teszek láthatóvá a menüben. Az oldal létrehozásakor ezért célszerű megadni az alapadatoknál a menüfeliratot.

A létrehozással az oldal még nem válik láthatóvá a menükben is. Az újonnan létrehozott oldalt fel kell venni a Menüszerkesztőben is. Létre kell hozni az új menüelemet és be kell linkelni az új oldalt.